ORMAN YANGINLARI VE ANKARA KENT KONSEYİ

İzmir depreminden sonra Ankara dışındaki kentlerdeki iklim kaynaklı ve diğer afetler karşısında dayanışmayı örgütleme konusunda öncü bir rol üstlenen Ankara Kent Konseyi 2021 yılında ağırlıkla Akdeniz kıyılarında yaşanan korkunç orman yangınları konusunu da ciddiyetle ele aldı. Öncelikle 3 Ağustos 2021 tarihinde Ankara Kent Konseyi binasında Türkiye’yi etkisi altına alan orman yangınları olmak üzere iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin görüşüldüğü “İklim Krizi Kaynaklı Afetler ve Orman Yangınları” başlıklı bir toplantı düzenlendi. Geniş katılımlı toplantıya; ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Mutlu Gürler,  AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara İtfaiyesi Arama Kurtarma ve Eğitim Şube Müdürü Musa Ödemiş, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürü Selahattin Çetin, Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı Planlama ve Değerlendirme Şube Müdürü ve Türkiye Ormancılar Derneği Genel Sekreteri Mehmet Metin Avşaroğlu, AKK Yürütme Kurulu üyeleri, çalışma grubu sözcüleri ile uzman akademisyenler katıldı. İklim değişikliğinin ve çevreye etkilerinin tüm yönleriyle masaya yatırıldığı toplantının moderatörlüğünü ise Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin yaptı.

Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye’nin Başkenti olmasının getirdiği sorumluluk gereği ülkenin en ücra köşesinde yaşanan afetler hakkında farkındalığın oluşturulacağı yerin Ankara olduğunu belirtti. Ankara Kent Konseyinin deprem ve kuraklık gibi konularda sorumluluk alarak, icra makamlarıyla hızlı bir şekilde ilişki kuran bir yapı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Ankara Kent Konseyinin aldığı tavsiye kararı sonucunda Büyükşehir Belediye Meclisinin büyük bir desteğiyle ‘İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürlüğü’ ilk Ankara’da kuruldu” dedi. Küresel iklim değişiklerinin son 30 yıldır tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve dünyanın dört bir tarafında küresel ısınmaya bağlı felaketler yaşandığını ve benzer afetlerin Türkiye’de de kendini gösterdiğini ifade eden Yılmaz, Başkent’te ‘İklim Değişikliği ve Çevre Meclisi’ kurulmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu ise Büyükşehir Belediyesinin tüm birimleri ve personeliyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan felaketlerde büyük özveriyle çalıştığını ifade etti. Orman yangınlarının daha fazla felaketi tetiklediğini vurgulayan Bozoğlu, ormanların yok olmasının aynı zamanda sera gazı emisyonunun tutulmasını azaltan bir durum olduğuna dikkat çekerek, “Bu da dünya sıcaklığının daha hızlı artmasına neden oluyor. Bu konuda bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. İklim krizi başladı ve hayatımızın her alanında kendini gösteriyor. Yediğimiz yemekten içtiğimiz suya, ASKİ’nin döşediği boru türünden döktüğümüz asfalt türüne kadar hayatımızın her alanında değişiklik yapmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu süreçte iklim değişikliğine uyum politikaları ortaya koymamız lazım. Bunu ülke olarak bizim tek başına çözebilmemiz mümkün değil. Dolayısıyla diğer ülkelerle birlikte her şeyimizi giyim kuşamımızdan bütün kamu yönetimimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı Planlama ve Değerlendirme Şube Müdürü ve Türkiye Ormancılar Derneği Genel Sekreteri Mehmet Metin Avşaroğlu, “Türkiye kuzeyde selle güneyde ise yangınlarla mücadele ediyor. Asıl önemli olan yangın öncesinde alınması gereken tedbirledir. Türkiye bir Akdeniz kuşağı ülkesidir. Yangın bu coğrafyada olduğumuz sürece çıkacak” derken, AKK Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu Sözcüsü ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan ise yaptığı konuşmada şu tespitlerde bulundu: “Türkiye çoklu afetler ülkesidir. Burada ne deprem, ne sel, ne heyelan bitecek. Yeni kum fırtınaları ve kuraklıkla karşılaşacağız. Bunlar bilimsel olarak modelleniyor ve tahmin edilebiliyor. Bizim konuşmamız gereken şey geç kalmadan ne yapacağız? Afetlere karşı bir plan yapacaksak bunu zaman kaybetmeden hemen yapmalıyız. Bunun için planlı, tedbirli ve hazırlıklı olmamız gerekir.”

Çalıştayın ardından Ankara içinde çeşitli farkındalık etkinlikleri de yapıldı. Ankara Kent Konseyi Spor Çalışma Grubu, Gençlik Meclisi Çalışma Grubu, Bisiklet Meclisi ve EGO Spor; orman yangınlarının önüne geçmek ve ormanlara sahip çıkmak için 8 Ağustos 2021 tarihinde Beypazarı Kent Ormanı’nda çevre temizliği etkinliği düzenledi. Ormanlık alanda 60 poşet atık çöp topladıklarını ve tüm paydaşlarla tek yürek olduklarını ifade eden Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi Sözcüsü Kadir İspirli, şöyle konuştu: “Ormanlarımız kül olmasın ve gelecek nesillere kalabilsin diye bu temizliği yaptık. Halkımızdan ricamız ormanlarımıza cam ve plastik şişeler bırakmasınlar, çünkü bunlar ormanlarımızın kül olmasına sebep oluyor. Ormanları kirletmememiz gerektiğini de unutmamız gerekiyor.” Beypazarı’nda orman temizlik etkinliğine katılan Spor Çalışma Grubu Sözcüsü Sinan Çetin ise düşüncelerini, “Biz bu etkinliği ormanlarımızı korumak ve yangınları engellemek amacıyla düzenliyoruz. Ankara’daki orman yangınlarını engellemek amaçlı orman nöbetlerini başlattık ve bununla ilgili İtfaiye Daire Başkanlığı’nda eğitim aldık’’ sözleriyle paylaştı.

Beypazarı’nda gerçekleşen çöp toplama etkinliğine Motosiklet Derneği de destek verdi. Orman yangınları ile mücadelede her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Motosiklet Derneği Genel Başkanı Halil Efe ise “Son günlerde çıkan orman yangınları içimizi yaktı ve yakmaya da devam ediyor. Orman yangınlarına bir yenisi daha eklenmesin diye bu etkinliğe çıktık ve sık aralıklarla bu tarz etkinlikler yapmayı düşünüyoruz’’ dedi. Geniş çaplı temizlik etkinliğine katılan EGO Spor Kulübü Karate sporcusu Beyzanur Terzi de, ‘‘Doğamızı ve ormanlarımızı korumak için gerçekleştirilen çöp toplama etkinliğine katılmak gerçekten onur verici. Ormanlarımıza ve tarihi güzelliği olan alanlara çöplerin atılmaması gerekiyor. Çevremizi ve doğamızı korumalıyız’’ diye konuştu.